Fel på datorn? Så här fixar du felen.

Din dator kanske hänger sig stup i kvarten eller så har den lagt av. Normalt sett är det inget hokus pokus att själv kontrollera PC:en. De vanligaste felen beror oftast på att antingen har en komponent lagt av eller så har du installerat något och därmed skapat en konflikt i datorn. Istället för att leta nål i höstack ska du gå systematiskt till väga.

Skapa först en uppfattning om vad problemet beror på. Gör en test för att bevisa motsatsen eller bekräfta din gissning. Använd resultatet du får till att gå vidare och gör en ny test. Till slut bör du komma fram till den felande länken. Det gäller alltså att skapa en test så att du får användbara slutsatser.

Ett exempel: Om du tror att din dator hänger sig p.g.a. du överklockat din processor så skulle en dålig test vara att uppgradera kylfläkten. Om krascherna upphör, ja då hade du rätt men om de inte gör det kan överklockningen på något annat sätt ligga bakom eller kanske du inte uppgraderade fläkten tillräckligt eller så kanske det beror på något helt annat. En bättre test hade varit att sänka processorn till normal hastighet. Om krascherna då upphör så beror felet på dålig kylning, men upphör det inte så kan du glömma överklockningsteorin och slippa ödsla mer tid på det. På de nästföljande sidor kan du läsa om de olika komponenterna och möjliga fel på din dator.

Ram-minne Processor Grafikkort Hårddisk Moderbord
BIOS problem Virus Skärmen Nätverk Kablar
Datorns startsekvens