Att tänka på.

Alla broar vid floden Neva öppnar mellan 02.00-05.00. (Här kan du se exakt tid för varje bro) Se därför till att du är på rätt sida om vattnet kl 02.00! Ta med myggmedel om du åker dit på sommaren. Varför kanske du frågar dig, jo staden är byggd på ett träskområde, så det finns gott om mygg inne i stan.

Hotell / Standard

Räkna INTE med samma standard i St Petersburg som hemma. Underhåll är tydligen okänt begrepp i Ryssland. Personalen på hotellet är dåliga på Engelska samt väldigt "ryska" i sitt humör, alltså inga glada miner eller "servicemind".

Köpa med sig hem.

En matruchka (målad trädocka, stor med något mindre docka i sig, osv) om du inte har sedan förr. Typisk rysk millitärmösa eller vintermössa. Kanske en bajalaka och när du ändå är där, köp med dig en massa playstation spel ocg data-program (obs det är kopior). Glöm inte heller att köpa lite träsnide. Bor du i torra kalla trakter kan du köpa med dig ryska filtstövlar (billiga och jättevarma) om det är blött ofta där du bor komplettera med galoscher. Alkohol är billigt och ölet är gott. Kanske en burk med rysk kaviar också. Medelstor burk kostar dryga 250 kronor. Samma burk kostar ca 4500 på Flygplatsen i London!!

Lokala resor

Buss o trådbuss är billiga, det kostar 3 rubel per resa, räkna dock med att du inte är ensam på bussen. Vill du åka snabbare så är tunnelbanan att rekommendera. Du köper en polett innan du går innanför grindarna, den kostar 3 rubel, ta reda på vilken linje du ska åka samt hur många hållplatser. Det är väldigt rent o fint på tunnelbanan + att det är det överlägset snabbaste sättet att åka. Svarttaxi är billigt i jämförelse med Svensk taxi, men du bör klara av ryska eller ha hjälp med det. Ställ dig bara vid vägkanten och håll ut handen så stannar det strax en bil. Vi skrev en lapp med namnet på det ställe vi skulle till och så höll vi fram en lagom mängd med rubel och antingen blev det "Da" eller "Njet". Hoppa aldrig in i en svarttaxi som det redan sitter folk i.

Mat

Är dyr, om du går till "fina gatan" faktum är att St Petersburg är en av världens dyraste städer att leva i. Håll dig hellre utanför Nevsky Prospect så får du betydligt billigare mat. I Juni-00 fick man en ordentlig middag för under 20 kronor + en 5:a till om du ville ha en halvliter öl till maten. Matsedeln på restauranger är sällan på Engelska, så här finns möjligheten till överraskning. Maten är dock god. Om du känner dig osäker på vad du får så finns Mc Donalds som ett säkert ställe. Big Mac heter Big Mac även i Ryssland.

Språk

Engelska pratas av få (mest guider). Om du frågar någon yngre person så har du större chans att de förstår. Jans Lilla pocket ordbok Ryska-Svenska Svenska-Ryska har du bra hjälp av. Den kostar ca 130 kr i bokhandeln.(ISAN 91-46-18457-0). Obs om du inte kan krylliska alfabetet så kan du inte läsa dom ryska orden i boken, men det fungerar utmärkt att peka o visa, ryssar är inte analfabeter om nu någon trodde det.

Valuta

Heter rubel (1 rubel = 100 kopek) Idag är 10 rubel ca 3 kr men det ändrar sig dag för dag. (Kolla här) Svenska sedlar går bra i St Petersburg men ska du längre in i landet, ha då alltid med US Dollar, vilket är ett slags universalvaluta i Ryssland. Låt dig inte luras av gamla sedlar, 1000 rubelsedel före 1997 är egentligen bara 1 rubel idag. Kreditkort accepteras på alla banker, många affärer + ganska många restauranger, MEN fråga innan för just den dagen du kommer kanske de inte accepterar kreditkort. American Express/Visa/MasterCard är de kort som går bäst. När du ska växla Svenska kronor, se då innan på kurslistan utanför om Svenska finns med, gör dom inte det så gå till nästa. Eller ta ut pengar på bankomater som har Visa symbolen, dessa finns bl.a. på Nevsky Prospect (huvudgatan). 

Vatten

Vatten kanske inte är den rätta benämningen på den vätska som kommer ur kranarna men i brist på ord så kallar jag det vatten. Om du fyller ett stort glas så upptäcker du genast en sak, det är inte lika klart som vattnet du är van med, speciellt det vattnet som kommer ur varmvattenkranen. Detta vatten innehåller det mesta från periodiska sytemet. Vattnet kommer från sjön Ladoga och rinner ner med floden Neva. Längs Neva ligger stora kollektiva farmer samt mycket tung industri. Alla dumpar de sitt avlopp orenat ut i Neva. Stor mängder klor tillsätts för att ta dö på bakterier, detta klor reagerar med tyngre element som knappast är godkända av Geneve konvetionen. Men detta är inte nog. Det finns en liten parasit som heter giardia lamblia vilket kan orsaka plågsamma magsmärtor. Eftersom det är omöjligt att helt undvika kontakt med vattnet (tallriken i restaurangen är diskad i det, grönsakerna är förhoppningsvis sköljda i det osv osv).
Gör så här: köp vatten på flaska och styr det du själv har kontroll över och sedan hoppas du på det bästa när det gäller det andra. Jag har själv aldrig blivit dålig trots att jag alltid haft is i Coca Colan etc.